Raceverslagen

Eerste race van het seizoen is een feit!

Nadat de eerste drie races van het seizoen zijn afgelast vanwege de coronamaatregelen was het eindelijk zo ver, de eerste race van het seizoen! Voorafgaand aan de racedag zaterdag hebben we op woensdag en donderdag nog twee trainingsdagen afgewerkt op het TT-circuit in Assen. Tijdens deze trainingsdagen was het mooi weer met hoge temperaturen. Hierin hebben we een goede basis kunnen leggen en goed ritme op kunnen doen voor de racedag.

Op zaterdag ochtend stond de eerste kwalificatie op het programma, het tijdschema werd met een uur verlaat doordat door hevige regenval de GT-bocht blank stond. Om 11.50 kon onze eerste kwalificatie van start gaan. Gebrand om in deze eerste kwalificatie gelijk een goede tijd te zetten omdat we niet 100% zeker waren dat het tot eind van Q2 het droog zou blijven.

Ik wist gelijk de goede pace te pakken en kon mijn tijden opbouwen tot 1.42,4 goed voor een vierde startpositie. Helaas ging het in rondje zeven mis, het blok liep stuk. Met de koppeling in liet ik de motor uitlopen tot naast de baan. Eenmaal tot stilstand gekomen kwam ik erachter dat de motor vlam had gevat. Met de brandende motor rende ik snel naar de marshals die met brandblussers mijn kant op kwamen. Gelukkig kon de brandende olie relatief snel geblust worden maar met de motor konden wij niet verder en moesten de reservemotor pakken.

Het team heeft hard gewerkt de reservemotor voor de tweede kwalificatie klaar te maken zodat ik nog kon checken of de motor naar wens was. Na de kwalificatie had ik wat verbeterpunten voor de race en was slechts één plek teruggezakt op de startgrid naar P5.

Met een goede start wist ik drie rondes lang de derde positie vast te houden. Vanaf dat moment kon ik al merken dat de andere achtervering meer van de achterband vergde en werd ik ingehaald door Danny van der Sluis en Frank Nieman, helaas kon ik niet antwoorden op hun tempo en ik moest een gaatje laten vallen. De race heb ik verder uitgereden op de vijfde positie met zicht op de coureurs die voor de podiumplaatsen aan het strijden waren.

Ik kan vasthouden aan de goede start van de dag in kwalificatie 1. Het gevoel met de motor en die setup is goed. Met vertrouwen ga ik naar de volgende twee races in Oschersleben 19 en 20 juni, en ga ervanuit dat het gaat lukken weer met mijn eigen setup aan de start te staan!Seizoen 2021 is van start gegaan!

Door Corona dit jaar een andere voorbereiding dan gebruikelijk; geen voorjaarstraining in Spanje in maart, kort na Pasen wel nog twee dagen training in Assen gepland maar geannuleerd door het veel te koude weer. En uiteindelijk stond voor zaterdag 10 april de eerste race op het programma. Ook deze race kon niet doorgaan vanwege de huidige maatregelen. Deze dag werd omgezet naar een "Masterclass"; een trainingsdag waar de twee kwalificaties, start en een race zouden worden gesimuleerd. 


Vrijdag 9 april was het dan eindelijk zover, de eerste 2021 meters op de motor. Er waren twee flink koude dagen voorspeld met temperaturen rond de 7˚C. Naast de lage buitentemperatuur was de asfalttemperatuur minstens net zo koud. Met deze lage temperaturen is het erg belangrijk maar ook een flinke uitdaging om de banden op temperatuur te krijgen en te houden.

Edwin Ott heeft deze winter een aantal belangrijke verbeteringen toegepast aan de motor, die we op vrijdag en zaterdag wilden testen. Gezien de lage temperaturen was het vinden van de perfecte afstelling nog niet het meest belangrijk. Door de kou was het gevoel snel weg en is het moeilijk een duidelijke status te geven anders dan dat het nieuwe pak goed zat en dat ik een goed gevoel op de motor had. Op zaterdag reden wij twee trainingen met als afsluiter een simulatie race. Jammer genoeg vielen er voor deze racesimulatie regendruppels waardoor het geen zin had om deze te rijden. Het weer en de Coronamaatregelen hebben dit eerste weekend jammer genoeg roet in het eten gegooid. Ondanks dat hebben wij wel weer de eerste meters kunnen maken en alles kunnen testen zodat we klaar zijn voor het seizoen.

Maandag 3 mei zal ik voor de derde trainingsdag op de motor stappen op het TT-circuit. Daardoor gevolgd op 7 en 8 mei staat de eerstvolgende race op het programma. Deze race is nog onder voorbehoud dus hopelijk mag deze doorgaan met de dan geldende maatregelen!


Net naast podium in superdebuut ONK SuperCup 1000

Na een natte vrijdagtraining en een kwalificatie onder wisselende omstandigheden klaar voor mij debuut in de ONK SuperCup1000 van de zevende startpositie op een droge baan. Direct vol aan de bak, met een uitstekende start en meteen drie plaatsen winst, dook ik als vierde de eerste bocht in. Met een sterke beginfase van de race en verschillende inhaalacties pakte ik zelfs na een aantal bochten de koppositie. Dit kon ik de eerste ronden volhouden, toen de Oekraïner Ilya Mikhalchik tweevoudig IDM-kampioen, mij weer voorbijkwam. In ronde twee en drie werd ik op mijn plaats gezet door de rijders met meer ervaring of veel meer voorbereidingstijd en belande op de zesde positie. En moest ik, doordat ik het tempo van het groepje voor mij net niet helemaal kon volgen, een klein gat laten vallen. In de laatste rondes kon ik nog even aanzetten en kon ik enorm inlopen op de tweevoudig Nederlands kampioen Nigel Walraven. In de laatste bocht lukte het mij hem uit te remmen waardoor ik als vijfde over de finishlijn kwam. De winnaar van de wedstrijd deed niet mee voor de punten en hierdoor schoof ik op naar een nette vierde positie in mijn debuutrace in de 1000cc en lukte het mij een aantal snelle en ervaren 1000cc rijders achter mij te houden

Vrijdag training
Op vrijdag 10 juli stond de trainingsdag op de kalender ter voorbereiding voor de eerste wedstrijddag van het raceseizoen 2020. Er werd getraind onder de gestelde Corona maatregelen wat inhield dat er per rijder drie monteurs waren toegestaan op de paddock. Vrijdag begon de dag met de hele ochtend regen, tijdens deze natte sessies heb ik weer meer vertrouwen kunnen opbouwen met in de regen rijden en mijn PR op een natte baan naar 1.58 kunnen aanscherpen. In de middag werd het droog waardoor we de vierde sessie op een opdrogende baan konden rijden en de laatste sessie op een volledig droge baan.
Deze trainingsdag lukte het niet de droge trainingsmeters te maken die ik had willen maken maar het was niet anders en we moesten het ermee doen. Ondanks de geringe aantal droge trainingsmeters had ik vol vertrouwen voor de wedstrijddag.

De racedag en kwalificatie
Zaterdag ochtend was de baan droog en regende het (nog) niet. Voor de tweede kwalificatie waren de weersverwachting regen waardoor moesten we zorgen voor een scherpe tijd in de eerste kwalificatie. Eenmaal de baan op was het gevoel direct goed en ik kon ondanks veel drukte op de baan een tijd neerzetten van 1.42,6 met deze nieuwe PR een kwalificatie op de zevende plaats. De tweede kwalificatie was de baan inderdaad nat zoals verwacht en was het onmogelijk de tijd aan te scherpen en had het geen zin om de baan op te gaan. Ik zou de race in gaan met een zevende startplaats.

Begin van de middag kwam er nog steeds af en toe een bui over, het was nog spannend of de race van drie uur droog zou worden. Gelukkig stopte het om half 3 met regenen en droogde de baan snel op en konden we de race op slicksbanden starten.

Terugblik
Ik greep met mijn super debuutwedstrijd in de ONK SuperCup 1000 net naast het podium met een vierde plaats. Met een paar rondes op kop heb ik mijn visitekaartje afgegeven en lukte het mij mijn PR verder aan te scherpen naar 1.42,1. Met de beperkte (droge) voorbereidingsmogelijkheden die ons door de Corona en de vele regen zijn gegund ben ik met dit resultaat en duidelijke progressie dik tevreden. Met deze ervaring op zak ben ik ervan overtuigd een goede basis voor de komende wedstrijden te hebben gelegd. Ik wil het hele team van Racingteam Edwin Ott motoren enorm bedanken voor hun inzet dit weekend. Jullie inspanningen, afstelling en verbeteringen heeft mede tot dit goede resultaat geleid. Ook wil ik uiteraard jullie als sponsor enorm bedanken voor jullie enorme steun!

Volgende week
Komende zaterdag staat een dubbele race op het programma (helaas nog altijd zonder publiek). Vrijdag hebben wij weer een trainingsdag en we gaan ons inspannen om op een droge baan meer ritme vinden en een nog betere afstelling van de motor te vinden. Hiermee staan wij dan weer sterk in race twee en drie van het kampioenschap. We houden jullie op de hoogte!


Snel tijdens het eerste trainingsweekend 2020 in Nederland

Het weekend van 5 t/m 7 juni was het dan zover, we mochten weer racen. Ik kon niet wachten om na de afgebroken training in Spanje eindelijk weer op de R1 te stappen. We kregen drie dagen op het TT circuit Assen om te trainen en mij in een veld van nationale en internationale rijders te vergelijken.

Vrijdag was een regenachtige dag. De eerste sessie konden we nog wel op slicks van start maar daarna was elke sessie drijfnat. Deze sessies gebruikten wij om een goede basisafstelling te vinden in de in natte omstandigheden. Het was voor mij de eerste ervaring met de R1 in de regen maar ontwikkelde snel vertrouwen in de vering en elektronica van de motor. Met een tijd van 2.02,9 reed ik de vierde tijd in de ONK Supercup 1000.

Door Coronamaatregelen was de op zaterdag geplande ONK Supercup 1000 race vervangen door drie trainingssessies. De eerste trainingssessie was de baan droog en het gevoel op de motor goed en reed ik met 1.44,8 de derde tijd. De tweede sessie was op een opdrogende baan, net te nat voor slicks maar te droog voor regenbanden. Deze sessie was het niet mogelijk de tijd van de eerste training te verbeteren en reed ik de vijfde tijd.

De derde sessie was het weer droog en konden we knallen! Deze sessie was het gevoel op de motor wederom erg goed en kon ik mijn PR aanscherpen naar 1.42,8! Hiermee eindigde ik de dag op een vierde plaats van de supercup 1000! (zie uitslag in de bijlage) en kon mee met enkele internationale rijders en de kwam dicht in de buurt van, Dany van der Sluis, de kampioen van vorig jaar. Hoewel dit een trainingsdag was en nog geen officiele race ben ik natuurlijk erg tevreden met dit resultaat. Hiermee heb ik ik aangetoond dat mijn doelstelling voor dit jaar; de top 5 realistisch is.

Zondag de afsluiting van het weekend met nog een trainingsdag. Door zeer wisselvallend weer moest ik de eerste vier sessies in kletsnatte omstandigheden op regenbanden starten. Tijdens deze regensessies heb ik mijn regen PR kunnen aanscherpen naar 1.59,3! Tegen het einde van de dag begon de baan op te drogen en konden we de laatste sessie weer op slicks rijden. Dit voelde direct weer goed en vertrouwd en het lukte mij om in ronde drie een rondetijd neer te zetten van 1.42,8 en mijn PR van de dag ervoor te evenaren.

Met een nieuw PR in zowel natte als droge omstandigheden en een plek in de top vijf tijdens alle sessies ben ik enorm tevreden over hoe het eerste weekend met de R1 op Assen is verlopen! Hoewel pas het tweede weekend op deze motor heb ik kunnen laten zien competitief te zijn met zowel nationale als internationale rijders. We hebben met dit weekend een goede basis gelegd voor het verdere seizoen, veel geleerd en de afstellingen voor zowel een droge als een natte baan verbeterd.

Uiteraard wil ik racingteam Edwin Ott motoren en mijn sponsoren allemaal ontzettend bedanken! Mede dankzij jullie kan ik deze prestatie neerzetten en deze progressielijn doortrekken. Ik hoop zo snel mogelijk meer op de R1 te kunnen trainen en kijk er naar uit mij snel in een echte wedstrijd met de ONK Supercup 1000 te kunnen meten. Wanneer er meer bekend is over trainingen of over eventuele races laat ik dat jullie uiteraard weten!

Met vriendelijke groet,

Nick Vlaar


Nick Vlaar in 2020 van start in ONK SuperCup1000

Nick Vlaar zal komend seizoen van start gaan in de ONK SuperCup 1000 klasse van de OW Cup. De 2019 ONK SuperCup 600 runner-up maakt de overstap in een vertrouwde omgeving, hij blijft namelijk Racingteam Edwin Ott Motoren trouw.

Na een mooie tweede plaats in het eindklassement van de ONK SuperCup 600 in 2019 stond Nick Vlaar voor de keuze; nog een jaar voor het kampioenschap gaan of de overstap naar de ONK SuperCup 1000 maken.

De coureur uit Obdam liep het afgelopen seizoen de Nederlandse titel in de 600cc klasse mis en zou derhalve nog een stap kunnen maken in de 600cc klasse, maar ondanks dit is er besloten om toch de overstap te maken naar de zwaardere ONK SuperCup 1000 categorie.

Nick Vlaar: "Wat te doen, dat was de afgelopen wintermaanden de grote vraag? In overleg met pa en Edwin Ott hebben we in december de keuze gemaakt: de overstap van de Yamaha R6 naar de R1 in de SuperCup 1000-klasse. Mijn eerste stap is om de motor goed te leren kennen en een goede basissnelheid te ontwikkelen. Met enorme dank richting de bestaande en nieuwe sponsoren is deze overstap mogelijk gemaakt."

Het is een prachtige uitdaging voor Vlaar en Racingteam Edwin Ott Motoren. Een mooie nieuwe uitdaging waarin Vlaar verder kan groeien als coureur. Het wordt een interessant seizoen: meerdere coureurs uit diverse kampioenschappen gaan in 2020 met elkaar de strijd aan in de ONK SuperCup 1000 klasse.

In maart zal Vlaar voor de eerste keer kennis maken met de Yamaha R1, dit tijdens twee geplande voorjaarstrainingen in Alcarras en Aragon.


Gierend spannend finaleweekend van seizoen 2019 met één overwinning en een vierde plek!

TT-circuit Assen

Voor de dubbele race afgelopen weekend was het al duidelijk; met maar vijf punten achterstand moest ik twee keer voor mijn directe concurrent Jeroen Hilster eindigen om Nederlands kampioen te worden. Ook was het al snel duidelijk dat dit twee keer in de regen zou moeten gebeuren. Met een overwinning in de eerste en een vierde plek in de tweede race ben ik met een minimaal verschil tweede geworden in het Nederlands Kampioenschap.
Op vrijdag stond de training dag op het programma, de baan was deze hele dag zeiknat door de vele regenval die dag. De weersvoorspellingen voor zaterdag waren ook wisselvallig dus we gebruikte deze dag voor een goede regenafstelling. Samen met Dion van HK-suspension waren wij erin geslaagd deze goede regen setting te vinden.
Zaterdag stond er een kwalificatie en twee races op het programma. De kwalificatie werd verreden om half 12 en op dat moment was de baan nog nat. Gedurende de kwalificatie werd de baan steeds droger en kon er een hoger tempo gereden worden op de regenbanden. Ik stond op een vierde plaats totdat in de allerlaatste secondes er nog net twee rijders onderdoor glipte en ik op de zesde startplaats eindigde. Jeroen stond op de eerste plaats gekwalificeerd dus ik wist dat ik aan de bak moest tijdens de races.

De eerste race ging ik na een magistrale start van de zesde startplek als derde de eerste bocht in. Ik had Jeroen in het vizier die op de eerste plaats reedt en gebrand hem voorbij te gaan wist ik in bocht 2 en 3 twee inhaalacties te plaatsen waardoor ik als nummer 1 de Veenslang opging. Dit gaf een goed gevoel en kon ik het tempo opschroeven. Gedurende de race begon het steeds iets harder te spetteren maar ik kon het tempo goed vasthouden. Jeroen wist zich de hele race in mijn achterwiel vast te bijten maar heeft maar een keer een inhaalpoging gedaan welke ik direct terug kon counteren. Het tempo wat ik reed was te snel
voor de rest van het veld en we liepen snel verder uit op de rest van het veld. Gedurende de hele race wist Jeroen geen succesvolle inhaalactie te maken en finishte ik als eerste!

Deze derde overwinning van het seizoen gaf een extra kick omdat ik hiermee exact gelijk stond met Jeroen in het kampioenschap. Het kampioenschap zou dus beslist worden in de laatste race en wie van ons het eerst over de finish kwam was Nederlands kampioen Supercup 600.
De tweede race werd pas om 6 uur verreden. Ondertussen was de regen door gaan zetten en was de baan volledig nat. Doordat iemand naast mij een valse start maakte kon ik deze race niet zo'n goede start maken en belande op plek vijf. In de eerste ronde wist ik nog een plek te winnen en lag hiermee vierde met een flink gat op nummer drie Jeroen. Na een aantal rondes kreeg ik Jeroen weer in zicht en lukte het mij in de slotfase van de race nog flink op Jeroen in te lopen. Helaas was de race te kort om het gat dicht te rijden en moest genoegen nemen met een vierde plaats, net achter Jeroen. Natuurlijk enorm balen omdat ik hiermee nipt het kampioenschap ben misgelopen.

Desondanks kan ik met een goed gevoel terugkijken op dit laatste weekend en het hele seizoen. Met drie overwinningen, drie tweede plaatsen hebben we laten zien dat ik mee kan strijden in de top van Nederland. Ik heb dit seizoen mooie stappen gemaakt maar ook een aantal maal pech gehad en daarmee veel geleerd en de progressieve lijn van afgelopen jaren kunnen doorzetten.

Heel bij met mijn tweede plaats in het kampioenschap wil Racing Team Edwin Ott motoren en daarbij behorende teamleden onwijs bedanken voor dit prachtige seizoen! Samen hebben we het hele seizoen keihard gewerkt aan dit mooie resultaat. Ook mijn teamgenoten Cliff, Selwin en Luuk gefeliciteerd met de behaalde resultaten en de geboekte vooruitgang.
Alle sponsoren bedankt voor jullie financiële steun en mentale support. Leuk dat jullie allemaal belangstelling hebben getoond, gezellig dat jullie er waren zonder jullie is dit niet mogelijk. En ga ervanuit dat we het allemaal eens zijn dat het bedankfeestje de laatste racedag voor herhaling vatbaar is.
Als laatste wil ik mijn ouders en alle mensen die mij steunen enorm bedanken voor hun inzet en steun!
Met vriendelijke groet,
Nick

Race negen met stappen voorwaarts

TT-circuit Assen

Het was afgelopen weekend een race met een aantal stappen voorwaarts. De snelste kwalificatie ooit, een magnifieke start en met enkele rondes in een nieuw PR, geeft aan dat we als team heel goed onderweg zijn. Met nog snellere tijden was het duidelijk dat mijn concurrentie, en met name Jeroen Hilster, na de zomer een flinke stap voorwaarts heeft kunnen maken. Het lukte mij het begin van de race dan wel van voren te melden maar moest in de loop van de race de snelle concurrentie laten lopen. Een finish op de vierde plek voor het kampioenschap was het hoogst haalbare en met een tweede plek heeft Jeroen de leiding in het kampioenschap overgenomen. Met maar vijf punten verschil tussen Jeroen en mij beloofd het laatste weekend gierend spannend te worden. Een weekend waar ik alles op alles zal moeten zetten om het Nederlands kampioen binnen te slepen.


Afgelopen zaterdag stond race 9 van het kampioenschap op het programma. Voorafgaand hebben wij donderdag en vrijdag getraind op het TT-circuit om alvast de nodige meters te maken en een optimale instelling te hebben van de motor. Om nog meer grip te creëren was tijdens deze trainingsdagen de focus op de vering. Het geleerde konden wij meenemen naar zaterdag om een goede race neer te zetten.

Zaterdagochtend vroeg de eerste kwalificatie. Met een lage baantemperatuur waardoor ik deze sessie enigszins voorzichtig deed en op een tijdelijke 12de startpositie stond. Met de wetenschap dat de tweede kwalificatie de temperaturen hoger zouden zijn was dit nog geen probleem. Tijdens de tweede kwalificatie was de temperatuur inderdaad hoger en kon ik gelijk aanzetten. Ik wist mijn rondetijd ronde voor ronde naar beneden te brengen tot een 1.44,6, mijn de beste kwalificatietijd die ik tot nu toe heb gereden. Door de snelle tijden van de concurrenten was dit goed voor een vijfde startpositie. Nog niet helemaal tevredenstellend maar ik wist dat vanaf deze positie nog alles mogelijk was.

Met een zeer goede start dook ik tijdens de race als derde de eerste bocht in. Deze plek wist ik de eerste twee rondes vast te houden totdat mijn vaste concurrenten Jeroen Hilster en Frank Nieman mij inhaalde. Helaas kon ik niet de aansluiting houden en moest ze laten gaan. De nummer één en twee van de wedstrijd waren Jaimie van Sikkelerus en Tom Toparis, Tom Toparis deed mee als gastrijder dus deed niet mee voor de punten. Na deze wijziging ben ik dus vierde geworden in de race. Positief is dat ik ruim voor de nummer drie in het kampioenschap wist te eindigen en dat het lukte mijn PR aan te scherpen naar een 1.43,8!

Jeroen Hilster werd tweede en heeft mij daarmee weer ingehaald in het kampioenschap. Jeroen staat nu met vijf punten voor op de eerste plaats. 12 oktober rijden wij de laatste twee races van het kampioenschap op het TT-circuit van Assen. Tijdens dit weekend wordt het kampioenschap beslist tussen Jeroen en mij gaan en gaat het vast enorm spannend worden. Ik heb er heel veel zin in en ga mij optimaal voorbereiden en er alles aan doen het kampioenschap binnen te halen

! Bent u van plan te komen kijken de laatste racedag van het seizoen? Laat dit dan graag even aan ons weten dan kunnen wij hier rekening mee houden.

Goede zaken voor het kampioenschap met twee keer een tweede plek in het Duitse Oschersleben!

Oschersleben

Trots kan ik terugkijken op een succesvol weekend. Met een prima kwalificatie, een nieuw PR op Oschersleben en twee keer een uitstekende race heb ik in Duitsland goede zakengedaan voor het kampioenschap. Hoewel het nog altijd heel spannend is en de verschillen minimaal zijn heb ik mij na een aantal pechraces kunnen herpakken en de koppositie in het ONK SuperCup 600 weer kunnen heroveren.
Woensdag 14 augustus waren wij met het hele team afgereisd naar het Duitse circuit Oschersleben voor race 7 en 8 van het kampioenschap. We begonnen het weekend met een trainings-dag. In de ochtend nog op een natte baan maar s 'middags droog zodat we in alle condities een aantal sessies konden trainen. Ik heb deze dag flink wat rondjes kunnen rijden en de baan goed leren kennen. Tevreden over het tempo dat ik reed konden we de sessie succesvol afsluiten.

Na een vrije training stonden er vrijdagochtend twee kwalificaties op het programma. In de eerste kwalificatie wist ik meteen de eerste tijd te noteren, die goed was voor een voorlopige pole position. In de tweede kwalificatie was ik met een nieuw PR van 1.30,5 weer de snelste OW-cupper. Doordat we het ONK zijn is de race ook open voor anderen en reed dit keer local Marc Büchner (Duitse IDM-rijder) weer mee. Marc wist de snelste tijd te klokken en startte ik daarmee beide races vanaf de tweede positie. Voor mijzelf een bewijs dat ik ook op andere banen dan TT Circuit Assen prima voorin kan meestrijden.
De eerste van de twee races werd vrijdagmiddag verreden. Na een iets mindere start wist ik na de eerste bochten toch mijn tweede plaats vast te houden. Marc Buchner kon al snel bij mij weglopen waardoor een eerste plaats niet realistisch was. Frank Nieman pakte de derde plaats en wist zich de gehele race in mijn achterwiel vast te bijten en lukte het mij niet hem
kwijt te raken. Drie rondes voor het eind wist Frank mij in te halen waardoor ik terugviel naar P3. Meerdere keren heb ik aangevallen en met inhaalacties P2 terugveroverd. Maar Frank trok uiteindelijk aan het kortste eind en wist voor mij te finishen. Jeroen Hilster mijn belangrijkste concurrent voor het kampioenschap finishte als vijfde. Na de race werd Marc Büchner gediskwalificeerd vanwege een niet goed gekeurde uitlaatdemper en schoven we allemaal een plaatsje op. Met de 20 punten voor plek twee wist ik zeven punten in te lopen op Jeroen en het verschil terug te brengen tot vijf punten.

In de tweede race op zaterdag kon ik een hele goede start en de leiding in de race nemen. Ook dit keer was Marc Büchner een maatje te groot en moest hem snel voor laten en hem laten gaan. Wel lukte het mij dit keer gelijk een gat te slaan op de nummer drie Frank Nieman. Met een lekkere racepace kon in deze voorsprong ronde na ronde vergroten tot zelfs 10 seconde! Uiteindelijk ben ik de race ''op save'' uitgereden en zeven seconden voor Frank geëindigd. Met Jeroen weer op P4 nog een keer zeven punten verschil weer klassementsleider geworden.

Voor team Ott motoren was het een zeer succesvol weekend. Met twee keer plek twee voor mij en twee keer plek één voor mijn teamgenoot Cliff Kloots in de SuperCup 1000 staan we allebei bovenaan in voor het kampioenschap. Ik wil het team bedanken voor het harde werk en hun bijdrage in de prestatie! Met een minimale (twee punten) voorsprong op Jeroen Hilster belooft het heel spannend te worden in de twee race-weekenden die nog op het programma staan op het TT-Circuit in Assen. Het laatste weekend 12 oktober zal een dubbele race gereden worden. Voor de volgende race op zaterdag 14 september wil ik jullie allemaal uitnodigen mij aan te komen moedigen en mee te genieten van de, mede door jullie ondersteuning, mogelijk gemaakte successen.


Pole position, maar pech door de regen in de vierde race!

TT-circuit Assen

De race begon zo mooi, de eerste pole position uit mijn carrière, een vliegende start en direct afstand van de directe concurrenten met een voorsprong die ik kon uitbouwen tot 2,5 seconde. Maar na vier rondes waren het de weergoden die roet in het eten gooide; regen! Gestart op droogweerbanden moest ik van het gas af, extreem voorzichtig door de bochten en daarmee al snel de koppositie afstaan. De regen hield aan en dan is het noodzaak de schade te beperken en toch nog enige vorm van tempo te houden. Helaas ging het mis en kwam ik de in de tweede regenronde ten val. Zonder al te veel schade aan mij of mijn motor lukte het mij niet meer motor te starten en besefte ik snel dat ik mijn race als verloren moest beschouwen.

Het race weekend begon vrijdag 7 juni op het TT-circuit van Assen met een trainingsdag als voorbereiding op de racedag van zaterdag. Op vrijdag stond er al een stevige wind op het circuit en kon alvast wennen omdat dit ook de voorspellingen waren voor zaterdag. Ondanks de wind lukte het mij een goed tempo te rijden en aan het eind van de training met vertrouwen richting de race op zaterdag gaan.


Zaterdagochtend tijdens de eerste kwalificatie, kwamen de voorspellingen uit en waaide het weer hard met kans op af en toe een regenbui. De eerste kwalificatie was droog en was ons plan, met de onzekerheid van regen tijdens de tweede sessie, direct volle bak te rijden voor een goede tijd. Het lukte mij om een redelijk snelle tijd neer te zetten met een tijdelijke 4de startpositie. Aan het einde van de eerste kwalificatie bleek de motor een technisch mankement te hebben en moesten we snel de belangrijkste onderdelen overzetten op de reservemotor.

Op de reservemotor begon de tweede kwalificatie droog maar wisten we dat er later in de sessie wat regen kon komen. Er was dus een kans om de tijd van mijn eerste kwalificatie te verbeteren, maar moest dan snel zijn. Al na drie rondes wist ik een goed tempo op te bouwen en een tijd van 1.44,8 neer te zetten. Toen begon het lichtjes te regenen en lukte het tot aan het eind van de sessie niemand meer deze tijd te verbeteren en ik had dus gewoon de eerste 'pole position' in mijn carrière gepakt!

Door het wisselende weer was de bandenkeuze voor de race was extreem lastig. Bij aanvang van de race was de baan zo goed als droog maar de verwachting was dat er een kleine bui kon vallen in de beginfase van de race. Desondanks hebben we gekozen om op slicks van start te gaan.

Met een wereldstart vanaf de eerste plaats lukte het niemand om bij me in de buurt te komen. In de eerste rondes wist ik deze eerste plaats vast te houden en zelfs een gaatje van 2,5 seconden te trekken op de nummer twee. Het zag er allemaal goed uit en al begon het iets te spetteren nog goed vol te houden met de slicks. In ronde vier begon het hard te regenen waardoor de baan zeiknat was. Dit was eenvoudig teveel water voor de slicks en moest daarom tempo minderen. De nummer twee op dat moment, Jeroen Hilster, kwam mij voorbij met ook slick banden. Het tempo van Jeroen kon ik niet bijhouden en moest een klein gaatje laten vallen. Helaas ging het een ronde daarna al mis, iets te veel gas na de bocht en een highsider waardoor de race eindigde voor mij. Ik baalde enorm want ik zag Jeroen door kon rijden en daarmee misschien zelfs de nieuwe leider in het kampioenschap kon worden. In de pit was er nog wat spanning over de posities en daarmee de punten van mijn directe tegenstander in het kampioenschap. Door de andere bandenkeuze van rijders achter in het veld verloor Jeroen snel terrein en is hij uiteindelijk vierde geworden.

Met mijn voorsprong opgebouwd in de afgelopen races sta ik ondanks nul punten nog met een eerste plaats in het kampioenschap met een minimale voorsprong van 5 punten op nummer twee Jeroen Hilster en tien punten op nummer drie Eduard Troost. Ik zal in de komende races in Frankrijk en Duitsland alles op alles moeten zetten om de eerste plek te verdedigen.

Graag wil ik het team weer bedanken voor hun harde werk en inzet waardoor ik ondanks de pech mij goed heb kunnen kwalificeren en de race heb kunnen starten!


Gewonnen op klasse!

TT-circuit Assen


Een goede kwalificatie, een ijzersterke start en een prachtig constant raceritme als leider van het veld waren de basis voor mijn tweede overwinning dit seizoen. Na de start van de tweede plek wist ik in de eerste bocht de kop te pakken en met zeer constante sectie en rondetijden lukte het de tegenstand niet in de buurt te komen of een serieuze aanval te doen. Een prachtzege na 12 rondes aan kop van de derde race van het seizoen en hiermee lukte het mij de voorsprong in het kampioenschap verder uit te bouwen.

Na de vorige race waar we voor de overwinning meestreden door een sterke bandenstrategie kwam het afgelopen weekend neer op pure raceklasse. De zon scheen en de temperaturen lagen rond de 20 graden wat dit seizoen nog niet is voorgekomen. Een nieuwe achterveer bood veel vertrouwen doordat mijn motor hiermee veel stabieler op het wegdek lag. In de eerste kwalificatie konden we dus gelijk aanzetten. Met redelijk versleten banden kon ik deze kwalificatie constante tijden rijden die goed waren voor een tijdelijke tweede startplek, tijd 1:45.8. In de tweede kwalificatie kon ik niet goed in mijn ritme komen door veel verkeer op de baan. Ik kwam even binnen voor een korte pauze om vervolgens extra aan te zetten in de eindfase van de sessie. Met meer ruimte kon ik nog 3 rondes rijden waarin ik met 1:44.6 een persoonlijk recordkwalificatietijd heb kunnen vestigen, goed voor de tweede startpositie. Ook nog eens de beste startpositie ooit. Jeroen Hilster mijn grootste concurrent voor het kampioenschap had de pole position gepakt.

Ik was er dus op gebrand goed te starten en tijdens de race de strijd met Jeroen aan te gaan. Met een superstart maken en veel vertrouwen kon ik als eerste de bocht ingaan en reed hiermee gelijk op kop. Vanaf het begin van de race gaf ik alles wat ik had om niet in het gedrang van de kopgroep te komen wat tijd kost. Het lukte mij de eerste rondes zonder gedrang op kop rijden en samen met Jeroen Hilster van de drukte weg te rijden. Ronde voor ronde zag ik +0 sec op mijn pitbord staan wat betekent dat er iemand vlak achter je rijdt. Het is voor mij een nieuwe ervaring om de gehele race het tempo hoog te houden zonder mikpunt. Van het begin tot eind een is het mij gelukt en constant en hoog tempo te blijven rijden en daardoor is het Jeroen niet gelukt een serieuze aanval te doen. Met een toch minimale voorsprong op Jeroen Hilster viel na 10 rondes de finish vlag waarmee ik de derde race dit seizoen had gewonnen!

Met dit resultaat ben ik natuurlijk superblij en heb hiermee mijn voorsprong in het klassement iets uit kunnen breiden met 5 punten en sta Nr. 1 met 70 punten. Zaterdag 8 juni staat race nummer vier op het programma, dit is de laatste race op Assen voordat we naar Duitsland en Frankrijk gaan. Ik ben er weer op gebrand om voor het maximale resultaat te gaan!

Graag wil ik Racingteam Edwin Ott motoren bedanken voor alle support en steun!


Tweede plaats na sidderende finale in race 2 van het seizoen.

TT-circuit Assen

Na een spannende race met een sidderende finale is het mij gelukt na een start van de 14e plek als tweede te finishen in het ONK OW SuperSport600. Kort was er was zelfs sprake van de eerste plaats maar de aanvankelijke diskwalificatie van WK rijder Jamie van Sikkelerus werd kort voor de prijsuitreiking herroepen en daarmee mijn fantastische tweede plek definitief.

Voor aanvang van het weekend wisten wij dat regen een belangrijke rol zou spelen. Tijdens de vrije trainingen van vrijdag werden wij gehinderd door af en toe een regenbui. Voordeel hiervan was dat wij alvast een goede setting voor de wedstrijddag konden zetten.
Zaterdagochtend in de eerste kwalificatie was de baan volledig nat dus de bandenkeuze tijdens deze training was niet moeilijk, regenbanden. Helaas ging het gelijk in de eerste ronde al mis, ik crashte met een 'highsider'. Gelukkig viel de schade aan de motor en mijzelf mee en kon na een korte pitstop de kwalificatie weer hervatten.
Tijdens kwalificatie 2 was de baan bij aanvang van de sessie nog nat maar de baan begon ronde voor ronde op te drogen. De regenbanden werden door de opdrogende baan steeds slechter daardoor kon ik niet de snelheid vinden die mijn concurrenten wel vonden en moest daarom de race starten vanaf een tegenvallende 14de positie.

Voor de race was de bandenkeuze voor ons ook weer een groot dilemma, het was gestopt met regenen maar de baan was nog wel nat. Wij hebben gekozen om gebruik te maken van een intermediate achterband. Dit is een band die tussen een regenband en slick inzit. Met een zeer goede start kon ik mijn slechte kwalificatie weer compenseren en lag na een aantal bochten op de 5de positie.
De eerste rondes was de baan nog net iets te nat voor de intermediate band en moest ik nog iets inleveren op mijn concurrenten welke de meeste op regenbanden reden. Om deze reden zakte ik terug naar de 9de positie en de kopgroep was uit mijn ogen verdwenen. Ik wist dat in de tweede helft van de race, wanneer de baan steeds droger werd ik een inhaalslag kon maken met onze bandenkeuze. Dit bleek te kloppen en ik kon mijn tempo gigantisch opvoeren. Ronde voor ronde kon ik naar voren kruipen, wanneer ik zelfs de kopgroep in mijn vizier kreeg in de laatste ronde van de race. Met z'n drieën kwamen we samen in de GT, de laatste bocht voor de finish, en kon ik met de beste lijn de koppositie veroveren. Door het gevecht van Jeroen en Jamie achter mij schoot Jamie buiten de baan en lukte het hem mij via het kunstgras weer in halen. Met Jamie een duizendste voor mij en Jeroen vlak achter mij kwam ik daardoor als tweede over de finish.
Door de inhaalactie buiten de baan werd Jamie gediskwalificeerd en moest hij naar de wedstrijdleiding komen. Helaas is door zijn uitleg de diskwalificatie herroepen en werd Jamie als winnaar van de race gehuldigd en een tweede plek voor mij. Toch kan ik heel trots zijn op de schitterende inhaalrace vanaf de 14de startplek naar een podiumplaats op het tweede treetje!

18 mei wacht de derde race van het seizoen, nogmaals op het TT-circuit van Assen. Ik kan niet wachten om weer te knallen en alles eruit te halen en mijn leiderspositie in het kampioenschap verder uit te bereiden!!  

Voor meer foto's zie...


Overwinning race 1 van seizoen 2019!

TT-circuit Assen

Nick Vlaar wist afgelopen weekend, op 6 april, de overwinning op zijn naam te zetten tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.

Na een geslaagde voorjaarstraining in maart, waar ik 3 dagen getraind heb op het Spaanse circuit in Valencia, was ik helemaal klaar voor de eerste race van de ONK-supercup 600. De eerste race van dit seizoen werd gereden op circuit in Assen.

Vrijdag 5 maart begon het weekend met een trainingsdag. Door de regen in de ochtend kon ik niet gelijk op volle snelheid van start. Gedurende de middag werd het weer en daarbij de baanconditie steeds beter waardoor ik steeds meer snelheid kon maken. Na deze trainings-dag ging ik met vertrouwen de race-dag tegemoet.

Zaterdag ochtend begon de eerste kwalificatie om 11.00 uur. De baan was droog dus ik kon gelijk aanzetten. Deze kwalificatie verliep redelijk maar ik was nog lang niet tevreden over mijn eigen rondetijd. Met deze rondetijd stond ik evengoed op een tijdelijke 5de startpositie waar ik wel tevreden mee was.

De tweede kwalificatie was om kwart voor 2. Tijdens deze kwalificatie wilde ik mijn rondetijd aanzienlijk verbeteren. Dit lukte en ik had de derde startpositie voor de race bemachtigd! Dit is mijn beste startpositie tot nu toe en gaf dus al veel vertrouwen voor de race.

Tijdens de race was mijn start niet heel goed. Dit kon ik gelukkig tijdens de eerste ronde snel herstellen en lag ik op een tweede positie. Deze tweede positie kon ik goed vasthouden en was daarmee de leider van een groep van 4, ik voelde de druk van de rijders achter mij maar liet me niet gek maken. 2 rondes voor de finish werd ik gepasseerd door Frank Nieman, die zichzelf vervolgens 2 bochten verder onderuit remde. De laatste 2 rondes heb ik alles gegeven en reed in de laatste ronde zelfs de mijn snelste tijd van de wedstrijd. Dit had als resultaat dat de rijders achter mij geen kans meer hadden om mij in te halen. Ik finishte als tweede waar ik al super blij mee was. Eenmaal aangekomen bij het podium kreeg ik te horen dat de nummer 1 van de wedstrijd, Mark Buchner een Duitse IDM-rijder, niet meedeed voor de punten. Daarom was ik doorgeschoven naar de eerste plaats! Hier was ik natuurlijk super blij mee en kon het haast niet geloven.

Hiermee heb ik hetzelfde resultaat neergezet als vorig jaar, wat mij echt een super gevoel geeft! Zaterdag 27 april rij ik de tweede race van het seizoen waar ik mijn koppositie in het klassement ga verdedigen. Ik ga vol goede moed de tweede race in en kijk er weer naar uit!

Voor meer foto's zie...


Laatste raceweekend seizoen 2018

TT-circuit Assen

Afgelopen weekend op zaterdag reden wij de laatste twee races voor het ONK-supercup 600 op het TT-circuit van Assen. Voorafgaand hadden wij op vrijdag een trainingsdag waarin wij nog de puntjes op de i konden zetten voor de race op zaterdag.

Zaterdagochtend reden wij eerst een kwalificaties waarna we twee races op het programma hadden staan. Tijdens de kwalificatie had ik moeite om het tempo te rijden als ik begin dit seizoen liet zien op Assen. Ik kwam hierdoor niet verder dan een 1.45,8 en moest door deze tijd beide races starten vanaf de twaalfde plek. Natuurlijk wat teleurstellend maar uit ervaring weet ik dat ik in de beginfase van de wedstrijd al veel goed kan maken.

Vol goede moed ging ik de eerste wedstrijd in en kon inderdaad een hele goede start maken en wist aansluiting te vinden bij de plek zeven. Ik bleef hier drie rondes rijden toen ik mij moest verdedigen voor de coureur achter mij en die mij wist te passeren. Gelijk moment kwam er nog een coureur die ook mee ging in de aanval. Ik leverde felle strijd maar moest de rijders echter mij toch laten gaan. Ik zakte terug naar de negende positie en ben hier ook gefinisht. In het klassement was ik hierdoor terug gezakt naar de zesde positie met één punt achterstand op de nummer vijf Eduard Troost. Iets waar ik en het team natuurlijk niet tevreden mee waren.

Voor de tweede race was ik er daarom op gebrand om voor Eduard te eindigen zodat ik de vijfde plaats in het kampioenschap weer terug kon pakken en daarmee mijn doelstelling voor dit jaar kon bereiken. Eenmaal in de race kon ik dit keer een nog betere start maken en gelijk al meer plekken winnen. Na een aantal rondes lag ik op plek vijf plek totdat Eduard mij voorbij kwam rijden. Zijn tempo kon ik goed bijhouden en kon in zijn wiel blijven. Mijn plan was om in de eindfase van de wedstrijd een inhaalactie in te zetten en zo voor Eduard te eindigen. Dit plan leek te werken totdat er drie rondes voor de finish een coureur van achter kwam opzetten waar ik een felle strijd mee had. Tijdens deze strijd kon ik alsnog dichtbij Eduard blijven rijden maar die andere coureur maakte het mijn knap lastig. Na een felle strijd met veel inhaalacties remde ik in de laatste bocht voor de finish Eduard uit en kwam voor hem het laatste rechte stuk voor de finish lijn op. Door mijn uitremactie was mijn uitgangssnelheid iets lager waardoor het Eduard lukte naast mij te komen met vijfduizendste van een seconde voor mij te finishen. Hiermee dus net niet in de top-5 van het kampioenschap.

Terugkijkend op het seizoen kan ik tevreden zijn; Mijn eerste overwinning geboekt in de ONK SuperCup600! Mijn persoonlijk record aangescherpt naar 1,43,9 en vele mooie strijd voorin het wedstrijdveld. Ik heb ook veel geleerd en een paar keer materiaalpech gehad en een aantal verbeterpunten voor mezelf gedefinieerd. Ik voel mij als een vis in het water bij Racing team Edwin Ott motoren, geniet van een steeds groter wordende club supporters en heel belangrijk trouwe sponsoren aangevuld met enkele nieuwe. Ik wil iedereen bedanken voor dit mooie seizoen, in het bijzonder team Edwin Ott en alle sponsoren, zonder jullie was dit niet mogelijk.

We kijken er naar uit jullie in het nieuwe seizoen weer te verwelkomen.

Met vriendelijke groet,

Nick Vlaar